VIN TIL RIBBE - VIN OG JULEMAT!

VIN TIL RIBBE - VIN OG JULEMAT!


På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2021? Flaks - for du er på rett sted nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, å velge vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ganske enkelt. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt i kohorten din!

TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 6,50 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Fin fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i møtet med vinen – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(2) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere, og du får plass til litt mere av godsakene:)

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.

VINFORSLAG TIL RIBBE

Saftig rød innertier til ribba, det er Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2020 (189,00) fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. Rødvinsslageren som har blitt så stor hit at den nå finnes i omtrent alle landets butikkhyller! Smaksrik og saftig rødvin som er perfekt til ribba der den byr på den gylne treenigheten av delikat, solmoden rødbærsfruktighet, leskende friskhet samt faste, men innsmigrende ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen fra det skjulte.

Alternativt kan du gå til Australia-hylla på polet og ta med deg en flaske Punt Road Shiraz 2020 (199,00). Den finnes også i omtrent alle butikker. En rødvin med kjølig urtete duft som kan minne om både rosmarin, eucalyptus og barnål/einer. Passe fyldig og myk, noe kraftigere enn den ovenfor og som byr på godt med mørke bær og innslag pepper. Sitter fint til ribba den også.

Solid oppgradert og leskende lettbent og lavmælt syredrevet rødvin faller også i smak hos mange. Die Plek Cinsault 2018 (419,00) treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en kjølig vinmark som inneholder noen av Sør-Afrikas aller eldste vinstokker med druen cinsault. Tidlig innhøstet for å gi leskende syrefriskhet som innrammer det solmdne rødbærsfrukten. Saftig, slankog myk, med lys og delikat farge. PS! Kan også falle i smak hos dem som ikke er sååå glade i rødvin. Pro-tip: ikke ueffent rødvinsvalg til juletorsken heller.

Rødt naturvinsalibi kommer fra Weingut Heinrich, selvsagt. Saftig stil preget av mørk stenfrukt, snev bitre urter og med et subtilt innslag av animalske toner man gjerne froventer å finne i naturviner. Og navnet er jo bare fantastisk i seg selv nesten >>>  Heinrich Naturtalent Zweigelt & Blaufränkisch 2020 (198,80) får du i likhet med resten av denne gjenen omtrent tak i over alt.

Et vesentlig rimeligere (og svært tilgjengelig, da den er i nesten halvparten av alle polbutikkene) hvitt alternativ er Perdeberg Cellar Cape White 2020 (174,90). Her får du chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en solkysset utgave preget av eksotiske frukter. Og ribba liker dette stevnemøtet godt. Veldig godt faktisk. (funker fint til pinnekjøttet også).

Det fine med ribbe er at du kan også nyte sprudlende dråper til denne juleklassikeren. Den eplepregete friskusen Jansz Tasmania Premium Cuvee (245,00) finner du også over det ganske land. Fint krydderpreg, og subtilt bakstpreg - slik vi forventer av en vin laget på tradisjonell metode, og med lengre lagring under andregangsgjæringen på flasken.

 

PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!