VELKOMMEN TILBAKE, DIEVOLE!

VELKOMMEN TILBAKE, DIEVOLE!


«En tradisjons styrke ligger i dens evne til kontinuerlig forandring».

Og nettopp forandring kjennetegner renessansen som den toskanske eiendommen Dievole har gjennomgått de siste årene.

Men det er ikke renessanse som i modernisering og industrialisering, nei tvert i mot, den representerer snarere en reise tilbake til røttene – til hvordan vin opprinnelig ble laget.

TILBAKE TIL RØTTENE
Vingården Dievole kan dateres tilbake til 10.mai 1090. Nesten ni hundre år før Brå brakk staven, i en tid hvor Leiv Eiriksson syslet med mer eller mindre fredelige oppdagelser i Amerika og kineserne brukte tiden på å finne opp kruttet. Roma ble invadert av normannerne og pave Urban II fant det på sin plass å sende korstog til det hellige land for å erobre Jerusalem. Til forskjell fra de to sistnevnte hendelsene, skiftet derimot eiendommen Dievole hender på et fredelig vis. Prislappen? Den nette sum av to kastrerte haner, tre skiver loff og seks lokale sølvmynter (denari) fra Lucca.
 
DAGENS DIEVOLE
Spol frem til 2013 – og Dievole skifter hender nok en gang. Denne gang fra en sveitser med tykk lommebok, til en argentiner med like tykk lommebok. Men i tillegg til lommeboken kommer også en forkjærlighet for vin med adresse, og bærekraftig drift.

Vinmarkene legges derfor umiddelbart om til økologisk produksjon, og fra 2016 blir den første vinmarken sertifisert økologisk. Det nye kapittelet skrives ikke bare ute i vinmarkene, også i kjelleren er det full overhaling – dette medører arriverdci til små franske fat (barrique), og buongiorno til betong- og ståltanker,  samt store, nøytrale eikeliggere. Industrigjær erstattes av naturlig gjær. Med alle disse endringene (og flere til) endres vinstilen fra det pompøse, ekstraherte og internasjonale uttrykket -  til det mer subtile og stedsegne. Tilbake til Toscana, og Chianti.

Dette gir rene, innsmigrende viner med adresse. Viner med tydelig fruktkarakter, friskhet og pent integrerte tanniner. Transparente viner kort og godt, uten maskering.

Mer om Dievole og hele utvalget vårt her.